Ett besök på Murray's Cheese

Gillar du ost (och vem gör inte det) och har förmånen att komma till New York tycker jag du ska svänga förbi Murray’s Cheese. Ostarna får du äta upp direkt men med det stora utbudet lyxig choklad, oljor i vackra flaskor och osttillbehör finns det även godsaker som kan följa med hem i väskan. Nyckelringar med Empire State Building är klart sämre souvenirer än det som är ätbart.

Om det går reser jag till New York en eller två gånger om året. Till min syster säger jag att det är för att träffa henne. I verkligheten är det för att äta ost på Murray’s Cheese och dricka margaritas på La Palapa.

Jag överdriver - det finns mycket kul att göra här och min syster är självklart viktigast. Men att hänga på Murray’s är ett nöje jag sällan missar. Ostbutiken ligger i West Village, ett av de mysigaste områdena på Manhattan för restauranger, shopping och caféer. Själva butiken är legendarisk. De har en stor källare där de själva lagrar ostarna till perfektion. Ingen stenhård camembert här inte. Här finns dessutom många amerikanska ostar som vi inte kan köpa i Europa, samt ostar som tillverkas enbart för Murray’s från små mejerier i bland annat “oststaten” Vermont.

För den som verkligen vill lära sig om ost finns det ostkurser och ostprovningar, men själv föredrar jag att bara komma in och snacka med personalen. De kan allt och har inget problem med att låta mig provsmaka dussintals ostar för att hitta rätt kombinationer till ostbrickan och kvällens viner. De har humor och driver gärna med kunderna (eller iallafall med mig). Personalen på Murray’s tycker jag har HELT fel inställning som väljer vinet först och osten sedan. Enligt dem ska osten spela huvudrollen, allt annat är bara tillbehör.

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här