Godaste påskölen i vårsolen

På påsk dricks det en hel del traditionellt svensk öl och snaps, liksom som vi äter mer svenska snarare än franska eller italienska ostar. Påskbordet, precis som julbordet och midsommarbordet, är en utmaning för vin. Söt-salt-sura sillinläggningar, ägg i alla former, gravad lax med söt gravlaxsås… Det är inte vinets bästa vänner. 

När jag intervjuade Mathias Dahlgren förra året för en stor artikel pratade vi mycket om de klassiska svenska mattraditionerna och smakkombinationerna. Mathias själv växte upp med en tydlig kärlek till gott bröd, direkt ur ugnen, med en klick äkta smör som smälter på. I vuxen ålder har han lagt till osten och ölet. Det är oslagbart gott.

Inspirerad av smakerna i påskölen köpte jag hem några härliga grova frukt- och nötbröd från delikatessbutiken Cajsa Warg och en rejäl bit extralagrad Gouda. Kombinationen var så perfekt att jag, efter ett bett och en klunk skippade eftermiddagsarbetet och satte mig i vårsolen i köksfönstret och åt upp hela härligheten. Suckade eventuellt högt i ren och skär njutning. Ölen var maltig, kryddig med toner av choklad och torkad frukt som matchade brödet. Holländska Goudan, på komjölk, får en nästan karamellig ton och lite krämig sälta när den lagras längre. Sjukt gott tillsammans. 

 

Till påsköl och mörkt bröd kommer många klassiska svenska ostar också passa alldeles utmärkt så välj den ost du själv föredrar på påskbordet om du inte hittar vällagrad gouda. Men om du testar en mörk påsköl, välj gärna en extralagrad ost för att få just sältan, djupet i smaken och de nästan söta tonerna som blir så fina till ölen.

Glad påsk!

Mörk, microbryggd påsköl

Mathias Dahlgren

Jessica Heidrich