Erica Landin – vår ostälskande vinexpert

Kanske började min kärlek till vinet med ost. Min tonårstid och första åren på universitetet spenderade jag i USA, där alkohol knappast var någonting man konsumerade för smakens skull. Som utbytesstudent i Frankrike ändrades detta. Jag minns middagar med musslor och chablis, men ännu tydligare minns jag värdfamiljens ostbricka. 

Den första månaden i Frankrike bodde jag hemma hos en fransk familj. Under en kupa på köksbänken (aldrig i kylen!) hade de ett gäng ostar som mognade. Alltid minst en getost, en hårdost, en mögelost och en krämig vitmögelost. Brickan kom fram efter varje middag, helg som vardag, och man fick välja ett par bitar. Ibland berodde valet på vad vi hade i glasen - vitt, rött, rose eller bubbel. Men vin var alltid måltidsdrycken, om än i liten mängd. Upplevelsen som blev kärnan till mitt yrke som vinskribent var hur man njöt av smakerna, av kombinationen och av samvaron.

I ytterligare dryga 10 år fortsatte jag på påbörjad bana - jag läste biologi och kemi, flyttade till Europa, blev analytiker med karriärdriv. Men någonting fattades. Jag saknade den sensoriska upplevelsen i vardagen. Smaker, dofter, färger. Matlagning blev en hobby på lediga stunder, sedan vin. Allt eftersom jag lärde mig mer märkte jag att vinet tog över. En dag, när jag fortfarande jobbade som aktieanalytiker av bioteknikbolag, kom insikten att jag hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om mina bolagsanalyser. Varför spendera vardagen med arbete för att finansiera mina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med min passion? Det blev två år på Grythyttan följt av många års hårt arbete för att lära mig allt jag kunde om vinets värld och etablera mig i en ny bransch.

Idag, en handfull år senare, ångrar jag inte beslutet en minut. Vin är ett outtömligt område. Det är kemi, biologi, geologi, meteorologi i kombination med historia, konst, njutning, smak och doft. Roligast är vin i kombination med mat. Med ost går det hand i handske, bara man lär sig några basregler (som jag självklart kommer dela med er).

Det finns inget självändamål i att göra vin snobbigt. Det är en måltidsdryck som kan skänka mycket vällust. Som uppmuntrar till samtal och starkare relationer. Allt du behöver är en tallrik goda ostar, en trevlig flaska vin, ett nybakt bröd och dina vänner, familj eller käresta. Svårare än så behöver det inte vara att skapa njutning och värme till vardag, helg eller fest.

Med den här bloggen vill jag hjälpa dig höja den där njutningen ett snäpp till.