Vinterns röda viner och franska ostar på Androuet

Lilla ostbutiken Androuet är en av Sveriges pärlor när det gäller gårdsproducerade franska ostar. Ostmästarna Androuet öppnade i Sverige 1998 och i Paris redan 1909. Butiken (eller snarare butikerna - sedan ett par år tillbaka har originalbutiken på Östermalm i Stockholm fått sällskap på Götgatan på Södermalm) är som en resa direkt till Frankrike.

Jag blir ofta inspirerad av Androuets facebooksida så jag frågade ägarna Vincent och Anna om de ville anta en utmaning att hitta franska ostar till vintervänliga rödviner från hela världen. Efter mycket osttuggande och vinspottande (klockan var ju bara 10 på morgonen…) så lyckades vi. Det var svårare än väntat - franska ostar och franska viner är en naturlig kombination men speciellt med den fruktiga fyllighet som “nya världens” viner bjuder på kan det vara något av en utmaning att hitta rätt. För er läsare har vi valt tre härliga kombinationer!

Röda vinterviner från hela världen till franska ostar (och en italiensk):

Spring Seed Wine “Scarlet Runner” Shiraz från McLaren Vale, Australien. Ekologiskt. 119 kr.

Nysläppt shiraz i något lättare stil men med härlig mörk frukt. Med bra syra är det mer matvänligt än de vanligen syltiga shiraz som Australien har gjort sig känt för.

Vinnande ost: Brillat Savarin, en ost som faktiskt skapades av just Henri Androuet för att hedra gastronomen Jean Anthelme Brilliat Savarin. En charmerande krämig vitmögelost som jag annars gärna dricker till både champagne och viner från Bourgogne. Den syrliga, gräddiga osten gjorde vinet bärigare och neutraliserade en del av kryddigheten och tanninerna i vinet för ett lenare intryck.

Valle Reale “Vigna del Convento” Montepulciano d’Abruzzo, Abruzzerna, Italien. Ekologiskt. 159 kr.

En av mina nya älsklingsproducenter gör utmärkta rödviner i flera prisklasser, från box till över 200 kr flaskan. Just den här är tillfällig på Systembolaget, ett elegant, djupt vin med tydliga toner av svarta vinbär som passar till italienska charkuterier och ostar. Måste luftas på karaff ett par timmar!

(Vill du ha ett kraftigare, fylligare men imponerande snyggt vin gör Valle Reale även San Calisto som jag drack i Verona till enkel pasta och efterföljande osttallrik häromveckan. Riktigt gott för 201 kr. Årgång 2011 är en favorit.) 

Vinnande ost: Parmesan lagrad 36 månader (en av de bästa ostarna till alla kraftiga rödviner). Osten mjukade upp de sträva tanninerna, gjorde vinet fruktigt och harmoniskt. Sältan med det syrliga i vinet blev fräscht och gav mersmak.

Girard “Old Vine” Zinfandel, Sonoma, USA. 189 kr. 

Viner på druvan Zinfandel är en av de stora trenderna i Sverige just nu. Billig Zinfandel är nästan alltid sötad och väldigt enkel; Girard gör Zinfandel som kvalitetsvin. Massor med mogna, mörka bär, mjuka tanniner och en inte oansenlig alkoholstyrka.

Vinnande ost: Napoleon, en fårost från Pyrenéerna med len, kompakt konsistens och fantastiskt djup, nästan karamelliserad smak. Lyfter fram toner av körsbär i vinet och ger det en extra dimension.

PS. Androuet har en mysig jullåda med utvalda ostar som passar till allt från glöggkvällar till lyxigt julbord till utmärkt julklapp. Ännu så länge bara leverans i stortstockholm. 

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar