Så fixar du hemmagjord sylt

Hemmagjord sylt smakar så mycket bättre än den vanliga sorten du köper i affären. För det mesta alltså, förutsatt att du vet vad du sysslar med. Dessutom smakar det ju alltid lite godare om det är något du gjort själv, visst?

Övermogen frukt passar nästan alltid bra i någon sorts sylt eller marmelad. Om du inte har tillräckligt mycket frukt kan du alltid frysa det du har tills du samlat på dig tillräckligt för att göra en hel omgång sylt. Du kan till exempel skala och kärna ur gamla skrynkliga äpplen och frysa dem, så att du alltid har äpplen till hands om du vill fixa ett snabbt äppelmos eller äppelsmör till din Havarti.

En stor fördel med att göra egen sylt är att du själv väljer hur du smaksätter och kryddar den. Päron och dragon funkar till exempel förvånansvärt bra ihop, precis som jordgubbar med mynta och vanilj, eller äpple och timjan. Testa också att göra en fänkålssylt - det låter rejält konstigt, men smakar ljuvligt med ost och skinka (eller kalkon). Sen har vi ju alla lakritssmaker: fänkål, stjärnanis eller rentav lakritsrot. De passar med nästan allting, precis som vanilj.

Här är ett recept där du använder överbliven rabarber och tranbär för att göra en syrlig och smakrik sylt, perfekt tillsammans med kex och en krämig Havarti. För att få ännu mer oomph i smaken har vi i lite citronzest, stjärnanis och vanilj. Det smakar lite som röd lakritsgodis, fast lite mildare.

Rabarb- och tranbärssylt med stjärnanis 

Ingredienser

0,4 kg rabarber 

1 dl tranbär 

1,5 dl socker 

1 vaniljstång

5 stjärnanis

1 citron, skal och saft 

Skär av rabarberns toppar, släng dem och hacka resten i små bitar. Lägg i en kastrull med tranbär och vaniljstången (som du skurit upp). Tillsätt så mycket vatten att du täcker botten på kastrullen så att ingredienserna inte fastnar, ungefär en deciliter. Täck med lock och koka tills frukten är väldigt mjuk och saftig. 10-15 minuter borde räcka.

Tillsätt socker, citronsaft, citronskal och stjärnanis. Låt puttra på låg värme i ytterligare 20 minuter, eller tills konsistensen är som du vill ha den.

Nu är det dags att hälla upp sylten i burkar, stänga dem och förvara svalt och mörkt. Ät med ost, till exempel en Havarti.

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd är en ostälskande nörd som gillar att leka vuxen. Barn, fru, Volvo – hela paketet. Han inledde sin karriär som journalist innan han gav sig in i copyvärlden och nu har han till slut landat som redaktör på Älskade Ost. På sin fritid läser han alldeles för mycket, tillbringar stor del av sin tid på golvet med leksakstraktorer och dricker kopiösa mängder te. Som barn ville han bli en ninja.

 

Visa alla artiklar