En enkel guide till ostknivar

Här är en liten guide till vilka ostknivar du ska välja för att göra livet lättare för dig själv. Visst, du kan ju använda en vanlig kniv, men erkänn att tanken på att ha rätt verktyg för jobbet är rätt tilltalande?

1. Ostknivar för mjuka ostar

Mjuka ostar som brie eller camembert har en mjuk insida som lätt fastnar på kniven. För att få renare snitt och undvika kladd kan du använda en tunn kniv med rakt blad eller en ostkniv med hål i. Om du inte har en kniv med hål kan du helt enkelt doppa en vass kökskniv i hett vatten och torka av, så går det nästan lika bra.

2. Hyvla osten 

Osthyvlar är bra till halvhårda och hårda ostar. Men det visste du ju redan.

3. Ostknivar för hård och fast ost 

Stora ostknivar, eller ostspadar är bra för riktigt hård och fast ost. Både för prydliga skivor och lite rejälare bitar.

4. Ostgafflar 

Ostgaffeln används till att hålla en bit ost på plats när du ska gå loss på den med en kniv. Gaffeln är också perfekt för att bryta hårda ostar i mindre bitar.

Servera ost 

När du serverar ost är det viktigt att komma ihåg en kniv för varje ost. Blandar man knivar så blandas även smakerna, vilket inte alltid är det bästa.

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd är en ostälskande nörd som gillar att leka vuxen. Barn, fru, Volvo – hela paketet. Han inledde sin karriär som journalist innan han gav sig in i copyvärlden och nu har han till slut landat som redaktör på Älskade Ost. På sin fritid läser han alldeles för mycket, tillbringar stor del av sin tid på golvet med leksakstraktorer och dricker kopiösa mängder te. Som barn ville han bli en ninja.

 

Visa alla artiklar