Bästa ostbrickan till champagne och mousserande

Tillsammans med ostexperten Vincent på butiken Androuet satte vi ihop den här lyxiga nyårsbrickan. Ostarna finner du hos välsorterade ostbutiker och ostdiskar.

Crottin de Chavignol - små söta getostar som har producerats i Loiredalen sedan 1600-talet. Kompakt och nötig, ett estetiskt inslag på brickan. 

Pouligny St Pierre - pyramidformad getost från Loiredalen med smulig konsistens och lite sälta. Sältan funkar utmärkt till champagne och tonerna av hö i osten matchar tonerna av rostat bröd i champagnen.

Brilliat Savarin - gräddig triple cream, en riktig favorit. Även den närbesläktade Chaource är fin till bubbel. Syran i vinerna skär igenom det feta i champagnen och gör dig redo för nästa tugga.

Langres - allra bäst serveras langres med champagnen hälld PÅ osten. Se videon och mitt inlägg här.

Comté - ska du bara servera en ost till champagnen är det den här ljuvligt sötaktiga hårdosten på komjölk. Gärna markerad “Comté Extra” vilket betyder att den fått högre smakpoäng.

Andra alternativ som inte är med på brickan:

Gräddiga ostar som en vällagrad brie eller mogen (inte övermogen) ost i camenbertstil kan vara gott till. Tryffelbrie är lyxigt och gott om du hittar det. Nötiga hårdostar i samma stil som comté - till exempel gruyére eller vällagrad grevé - är gott till. Undvik för söta sylter och marmelader som gör vinet surt. Champagne är väldigt ostvänligt men skippa blåmögelosten. 

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar