Årets bästa glögg och blåmögelosten till

Att dricka glögg med pepparkaka och ädelost är en svensk klassiker. I år, när jag testade mig igenom glöggskörden, undrade jag vilken klassisk blåmögelost som faktiskt är bäst matchning till? Det visade sig inte vara så enkelt som att utse en vinnare - var och en av fem av de vanligaste blåmögelostarna var en perfekt kombination till fem helt olika glöggstilar!

Väljer du en vit starkvinsglögg finns det en perfekt ost till medan årets Blossa 15 passar bättre till en annan. Efter en massa sörplande och mumsande kan jag presentera några av de lättillgängliga glöggfavoriterna och de bästa kombinationerna.

Blossa Alkoholfri Röd - god med StiltonÄven om jag förespråkar att göra egen alkoholfri glögg med halvt utspädd svart vinbärssaft och glöggtinktur från apoteket så är Blossas röda alkoholfria glögg (33 kr/750 ml) ett bra, lättillgängligt alternativ med bra kryddighet. Den alkoholfria glöggen kan kännas lite sötare och det visade sig att den här sötman gjorde den perfekt till en riktigt stark, smakrik blåmögelost som klassisk, engelsk stilton.

Blossa Vinglögg Röd  - funkar fint med St AugurBlossas klassiska rödvinsglögg är söt med ganska mycket nejlika. Acceptabel men inte någon stor smakupplevelse vilket tyvärr gäller för de flesta väldistribuerade rödvinsglöggerna i samma prisklass (73 kr/750 ml). Den här rödvinsglöggen upplevdes som lite bitter till Castello Organic Blue och Kvibille Gräddädel men var, med sin sötma, bra till Stilton. Bäst blev den dock till St Augur, där smaken på osten fick en klar skjuts av vinet.

Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg Vit - jättegod med Kvibille GräddädelSnelleröds är kända för ekologisk glögg och det är klart värt några extra kronor (85 kr/750 cl) för att få starkvinsvarianten, med sina fina toner av nejlika, pomerans och kardemumma. Kvibille Gräddädel tog fram en fin äppelton i vinet och vinet gjorde osten extra krämig.

Röd starkvinsglögg - vinnarna!

De tre glöggflaskor som vann hela provningen hade liknande stil, med fyllig rödvinsbas, gott om klassisk kryddighet och balanserad sötma. Konstigt nog betedde de sig helt olika till ost!

Blossa 1895 är årets storfavorit - perfekt med Kvibille Gräddädel. En klassisk starkvinsglögg med fyllig portvinssmak i grunden, härligt generös kryddighet och rätt nivå på sötman. En toppenglögg som finns i utvalda Systembolagsbutiker men som kan beställas till alla med några dagars framförhållning (129 kr/500 ml). Som härlig bonus har du en glögg som funkar till de flesta blåmögelostar men speciellt till Kvibille Gräddädel, St Augur och Stilton, som alla tre lyfte i smaken till glöggen. Min favorit i år.

Tegnér&Son Wilckens Fat - smaskens med CambozolaEn mycket trevlig glögg som är topprankad i sin prisklass (79 kr/750 ml). Tyvärr gjorde Stilton glöggen platt, Castello Organic Blue fungerade helt ok och blev krämig och god till även om vinet blev sötare, och St Augur gjorde den spritig. Kvibille Gräddädel blev varken bättre eller sämre, en acceptable kombination. Cambozola, precis som Castello, gjorde vinet lite sötare men blev iallafall krämigt god och blir därför mitt val.

Specialglöggen: Blossa 15 - når nya höjder med Castello Organic BlueÅrets specialglögg från Blossa (99 kr/750 ml) har inte bara fin flaska utan även ett mycket trevligt innehåll. En vit starkvinsglögg med fina toner av Earl Gray som kanske inte känns så klassisk men som helt klart är god som decemberdrink över några isbitar. Där St Augur och Stilton båda körde över i glöggen helt lyftes den nätta tésmaken istället fram av en härligt krämig Castello Blue i ekologisk tappning. Årets coolaste kombination till glöggminglet. 

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar