10 bästa champagnerna till nyår (med matchande ostbricka)

Jag dricker champagne så fort tillfälle ges men på nyårsafton är en flaska bubblor (eller tre) ett måste. Börja med den finaste champagnen och poppa ett budgetbubbel vid midnatt när ingen är fokuserad på drycken i glaset ändå.

Tidlöst elegant: champagne från de kända husen.

1. Louis Roederer Brut Premier (399 kr) - Roederer blev valt till årets vinhus av tidningen Allt om Vin där jag är krönikör. En elegant favorit med härligt gräddig smak och små gyllene bubblor. Kan aldrig slå fel till ostron och toast skagen.

2. Bollinger Special Cuvée Brut (449 kr) - James Bonds favoritbubbel är en kraftig, generös champagne med mycket smak av röda äpplen, nougat och rostat bröd. Funkar utmärkt till mat, inklusive eleganta rätter på kalv, fisk eller kyckling!

3. Henriot Brut Souverain (339 kr) Henriot (i årgångsversion) är champagnen du hittar i Business Class på SAS. Deras bästa vinval om du frågar mig. Nötig, krämig med lång eftersmak. Helt ljuvlig till mer smakrika hårdostar.

Helt rätt i tiden: Odlarchampagner från små producenter som brukar sin egen mark.

4. Pierre Peters Cuvée de Reserve (319 kr)- en av mina favoriter med superfin syra och finesse i de rena citrustonerna. Från Grand Cru-lägen. Läs om Rodolphe Peters favoritkombinationer med ost och champagne på Älskade Ost här.

Lilla champagnehuset drivet av kvinnan som älskar ost:

5. A.R. Lenoble Grand Cru Chouilly Blanc de Blancs Brut (389 kr) Det är fortfarande något ovanligt med kvinnor som driver champagnehus, så till årets julnummer av Allt om Vin intervjuade jag Anne Malassagne på A.R. Lenoble. Visar sig att hon älskar ost och hennes absoluta favoritkombination till champagne är en bit vällagrad comté. Jag kan bara hålla med. Den här champagnen har låg dosage (sockertillsats) och är därför sylvasst torr och mineralisk men med en fyllig doft av vinteräpplen och citrusskal.

Liiiite billigare men äkta vara av god kvalitet:

6. Palmer & Co Brut Reserve (249 kr) - Det är sällan man får den här kvalitetsnivån i champagne för 249 kr. Palmer gör fina champagner med utmärkt balans. Bättre kvalitet än Moët men mer än hundralappen billigare.

Utmärkta alternativ till äkta champagne: bästa bubblorna.

7. Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne (135 kr) Har blivit en succé i Sverige men kommer från en väldigt liten producent, en av de första kvinnliga vinmakarna i norra Bourgogne, Clotilde. Ett måste på mina fester (har även blivit husbubbel hos många jag har rekommenderat det till) med djup doft av mogna vinteräpplen.

8. Veuve Ambal Crémant De Bourgogne (119 kr, EKO) - ett ekologiskt bubbel som var riktigt bra (och även blev arbetsdryck när vi fotade ostbrickorna på bilderna). Lite nötigt, äppligt med fin syra och fina bubblor. Mycket kvalitet för pengarna!

9. Ferrari Brut (155 kr) - Har ingenting med bilmärket att göra men blir fortfarande bästa bubblet för sällskapet med motorintresse. Snygg flaska med riktigt goda bubblor från norra Italien som absolut kan stå sig mot äkta champagne.

Alkoholfritt alternativ:

10. Jus des Pommes Artisanal Petillant - (39 kr, EKO) De alkoholfria mousserande vinerna är för mig bara en påminnelse om vad jag missar - söta efterapningar av goda mousserande viner. Istället dricker jag bubblande äppelmust som är fräscht och gott och passar utmärkt till ostbrickan.

PS. På bilderna ser ni även min favoritchampagne i år, den ljuvligt mineraliska V.P. från trendiga odlarproducenten Egly-Ouriet. Just nu är den slutsåld men har du tid att lägga in en beställning på Systembolaget är även fantastiska Brut Tradition för 545 kr en lyxig favorit. 

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar