Drömjobbet: Ostmakare i USA:s bästa skidort

Gillar du att åka skidor? Tänker du att ostmakare kan vara yrket för dig? Då kan du avundas Corinne Coniglio. Hon är nämligen ostmakare åt USAs bästa skidort!

Drömjobbet: Ostmakare i USA:s bästa skidort

Det är inte många svenskar som åker skidor i Deer Valley  i Park City, Utah, men skidorten (som vi såg mycket av under olympiaden i Salt Lake City) har röstats fram till USA:s bästa skidort flera år i rad av Ski Magazine. Jag kan bara hålla med dem. Härlig pudersnö, daglig pistning och perfekt service. Det som har saknats tidigare var en inspirerande mat- och dryckeskultur byn. Att Deer Valley har anställt en egen “artisan cheese maker” känns som beviset på att vi kan lämna den bilden av staden Park City bakom oss.

- Deer Valley lockar skidåkare som kan uppskatta god mat och dryck, berättar Corinne. Det är en lite lyxigare resort, jämförbar med kända Vail i Colorado, och i backarna finns flera utmärkta restauranger med soliga uteserveringar. Ett glas vin och en tallrik med Corinnes ost och Deer Valleys egna charkuterier fungerar utmärkt om man har tänkt att ta det lugnare i backen på eftermiddagen.

Corinne är från början kock från Belgien som flyttade till Colorado för kärlekens skull. Hon saknade bra ostar och började leka lite hemma i köket med en ostbok hon hittat i den lokala bokhandeln. Ostarna uppskattades och snart fick hon beställningar av traktens vingårdar och restauranger.

Utmaningen var att hitta bra mjölk:

- Jag köpte en get för att få tillgång till opastöriserad mjölk, sedan en till för att den första inte skulle bli deprimerad, och sedan en till. Till slut hade vi 50 getter!

Corinne åkte till Frankrike för att göra studiebesök hos traditionella ostmakare, gamla män som ofta bara pratade franska. Corinne lärde sig med stormsteg och började hjälpa några bönder i närbelägna Utah. Det var så Deer Valley hittade henne och lockade henne över till andra sidan bergskedjan. Nu är hon statens första ostmakare som fokuserar på lite mer avancerade gourmetostar som blåmögelost i roquefortstil, tryffelbrie och askrullad getost. Getterna är sålda men mjölken kommer från små bönder på andra sidan bergstoppen - dalen Heber Valley som man ser från högsta skidliften.

Corinnes favoritostar inför skidsäsongen 2015-16:

  1. Moon Shadow: Getost som fått mogna i aska
  2. Triple Truffle: Tryffelbrie med tryffel som får dra i grädde innan den smetas mellan en halvmogen brie.
  3. Blue Belle: komjölksost med roquefort-mögel som blandats direkt i fårmjölken för extra mycket “blått”
  4. The Provence Kid: Färsk getost i inläggning med syltlök, herbes de provence, citronskal och peruvianska söta minichilli

- Det känns som ett tecken på globaliseringen att en belgisk tjej gör franska ostar med australiensisk tryffel i USA, skrattar Corinne. 

Planerar du en skidsemester i USA rekommenderar jag varmt att bo i Park City och åka skidor i Deer Valley. Corinnes ostar hittar du på alla restaurangerna i backarna. Corinne hittar du i off-pisten - när hon inte pysslar om sina kära ostar vill säga!

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar