Älskade Osts skribent gjorde eget ost-vin

För två år sedan gjorde jag ett eget vin. Inte som kändisarna “gör” ett eget vin genom att smaka på ett par förslag och sedan sätta sitt namn på flaskan. Det var hårt arbete! Jag valde mina druvor, skördade dem för hand, fick igång jäsningen utan tillsatt jäst (!) och vred till och med den gamla träpressen för hand innan druvorna hamnade på ekfat.

Du kan läsa om mitt korta liv som vinmakare i tre artiklar som gick i tidningen Allt om Vin här.

Självklart tog jag en flaska och testade till några ostar. Det var inte lätt att välja. Ett rött vin med mycket kraft och tanniner är förvånansvärt svårt att matcha till ost - man vill ju inte köra över osten. I vinet var druvan Petite Sirah som är charmig men kraftig, fyllig och smakrik. En skvätt Zinfandel i gav mjuk fruktighet och viss fin parfym.

Vi testade tre ostar och en vann racet. Vesterhavsost (i Goudastil) från danska mejeriet Thise, förlorade lite av sin elegans när den skulle ätas till vinet men har annars blivit en ny superfavorit - väldigt smakrik. Rökt provolone var kul eftersom det finns en matchande lätt rökig smak i vinet men utöver detta var det ingen hit till just Petite Sirah. Extralagrad cheddar däremot gjorde succé! Vinet blev mjukare och cheddarsmaken låg kvar länge. Riktigt gott.

När vinet kom till Sverige i slutet av september var det bara ett fat, ca 300 flaskor, så sannolikt finns det inte många kvar vid det här laget (men är du nyfiken så titta gärna här om det finns några kvar). Annars gör chefsvinmakaren på vingården där jag var, Zach Long på Kunde, en lyxig Zinfandel på hundraåriga vinstockar.

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar