Queso Oaxaca i New York

En av de saker jag som är uppväxt i USA saknar mest i Sverige är riktig mexikansk mat. Därför fylls resväskorna på varje vända hit med olika chilisåser, tomatillos, blått majsmjöl och poblanos i adobesås. Bäst är att shoppa på mexikanska snabbköp, men idag promenerade jag i East Village i New York och sprang på en liten lockande specialbutik. Det var en tortillapress jag har letat efter som fick in mig i butiken men väl där hittade jag massor av roliga produkter. Svamp som växer på majsplantan (huitlacoche), kaneltuggumin (klassikern Canel’s) och sirap från den amerikanska agaveplantans blad (Maguey-sirap) fick följa med hem. Och så ost.

Butiken Miscelanea hade nämligen queso oaxaca i lösvikt. Queso oaxaca har sitt ursprung i den italienska mozzarellan. Dominikanska munkar som rest till den nya världen tog med sig tekniken pasta filata där ostmassan spänns och sträcks så den får sin klassiska konsistens, med långa gummiaktiga trådar. I området Oaxaca i södra Mexico rullar man de sträckta strimliga ostmassetrådarna till en stor boll och skär av bitar när man ska använda.

Miscelanea sålde även mackor som man kan äta i solen på den lilla bänken utanför. Jag var tvungen att prova deras macka med just queso oaxaca, avokado, svarta bönor, karamelliserad lök, vattenkrasse och salsa verde. Perfekt efter några timmars promenerande!

Nu är det svårt att få tag på mexikanska ostar i Sverige, likaså de tomatillos som krävs för en äkta grön salsa (tipsa mig gärna annars!) men vill du ta inspiration från Miscelanea så kan du göra en matig macka såhär:

Börja med surdegsbaguette: mosa avokado på ena halvan och väl avrunna (gärna lätt värmda!) svarta bönor på andra. Lägg på vattenkrasse, avrivna bitar god mozarella och karamelliserad lök. Du kan göra en variant av salsa verde men smaka av med lite pressad lime. Har du inte tid till detta kan grön tabasco ge en liknande kick.

Roligast är alltid att testa på plats - om du ska till New York framöver, varför inte en lunchmacka på Miscelanea, 63:rd East 4th Street. Sedan kan du gå ett par dörrar bort till Odd Fellows och runda av måltiden med stadens godaste hemmagjorda glass.

Erica Landin

Erica Landin

Erica Landin är aktiealytikern som en dag kom till insikten att hon hellre valde viner till kundmiddagar än pratade om bolagsanalyser. Så varför spendera vardagen med arbete för att finansiera sina verkliga intressen när det gick att göra tvärt om - jobba med sin passion? Erica skolade om sig, blev vinexpert och vinskribent för tidningar världen över. Nu skriver hon även om ost och vin i kombination för Älskade Ost. Och pratar väldigt lite aktier.

Läs mer om Erica här

Visa alla artiklar