Historien bakom Castello Creamy Blue

Castello Creamy blue skapades första gången på 1950-talet av familjen Tholstrup i deras mejeri i Hovedgaard på Jutland. Produktionen flyttades 1963 till det större Gjesing-mejeriet på grund av en ökad efterfrågan.

Osten designades för att ha en kombination av den mjuka och krämiga bredbarheten hos en brie och den skarpare smaken hos en blåmögelost. Den komplexa smakkombinationen är ett resultat av tillverkningsprocessen och det särskilda blåmöglet som valdes till osten.

Castello Creamy blue görs enligt en traditionell metod i stora öppna kar. Mögelkulturen tillsätts sen för hand, och osten skärs även för hand när ostmakaren anser att konsistensen är rätt. Osten saltas sen i lake och penetreras i ett unikt mönster, vilket ger en perfekt födelning av blåmögel.

Castello Creamy blue funkar perfekt med humlig (bitter) öl, rostat rågbröd och syrliga grönsaker eller sallad. Citrus eller rostade valnötter skulle också funka fint med osten. Castello Creamy blue är också perfekt för att ge lite extra smak till varma rätter och såser. 

Blåmögelost med björnbärskompott

Blåmögelost med whisky

Blåmögelost med rödbetor, honung och rosmarin

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd

Jonathan Swärd är en ostälskande nörd som gillar att leka vuxen. Barn, fru, Volvo – hela paketet. Han inledde sin karriär som journalist innan han gav sig in i copyvärlden och nu har han till slut landat som redaktör på Älskade Ost. På sin fritid läser han alldeles för mycket, tillbringar stor del av sin tid på golvet med leksakstraktorer och dricker kopiösa mängder te. Som barn ville han bli en ninja.

 

Visa alla artiklar