PrästⓇ

Finaste osten till prästen

Präst® gjordes för första gången i Småland på 1700-talet. Bönderna använde osten som betalningsmedel när de skulle betala skatt. Skatten skulle utgöra en tiondel av deras årsproduktion. Den finaste osten gavs till prästen. Den var lite fetare än andra ostar och det berodde på att man hällde en extra skvätt grädde i ystmjölken för att göra prästen vänligt sinnad. Nutidens Präst® innehåller också grädde och lagras i upp till 24 månader. Den riktigt vällagrade varianten får en sötaktig smakton och har en lätt knastrig konsistens tack vare kristallerna som bildas under lagringen. Präst®ost är som alla vet smaskens att hyvla och lägga på smörgåsen, men att de mer vällagrade exemplaren är utsökta både ostbrickan och i matlagningen är det inte lika många som känner till. Präst® är ett stycke svensk matkulturhistoria och måste, i liket med Svecia och Herrgård®, vara tillverkad på svensk mjölk för att få kallas vid sitt rätta namn.

Kombinationer

  • Rödvin
  • Öl
  • bröd